Üniversite öğrencileri ‘pazarcı’ oldu!
Gökçeada Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Satış Yönetimi dersinde bir uygulama örneği olarak düzenlenen "pazar yeri etkinliği"nde halk pazarında satış yaptı.
Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı’nda okutulmakta olan ‘Satış Yönetimi’ dersi kapsamında düzenlenen etkinlikte öğrenciler, satış yapabilmek için gerekli izinlerin alınması, ürün temini, ürünlerin güvenli bir şekilde pazara taşıması, müşteriler gelmeden önce stantların hazırlanması ve halk pazarlarının kendine has satış yöntemlerinin öğrenilmesi gibi konularda kendilerini geliştirme fırsatı yakaladı.
Bu yıl ilk kez düzenlenen etkinlikte, öğrenciler gün boyunca evde kendilerinin yaptığı yiyecekleri müşterilere satmaya çalıştılar. Pazar yerinde satış yapmanın market gibi düzenli satış yapılan yerlerden çok daha farlı yolları olduğunu gözlemleyen öğrenciler, diğer satıcılarla arkadaşlık kurmayı da ihmal etmediler.
Halka açık yerlerde veya halk pazarlarında satış yapmanın sanıldığından çok daha fazla yetenek gerektirdiğini dile getiren öğrenciler, eğitim hayatının önemli bir parçasını oluşturan bu tür uygulamalarla ‘sakağın sırlarını keşfettiklerini’ ifade ettiler.
Pazarların yüzyıllardır ürünlerin satıldığı ve halkın gıda alışverişini yaptığı en önemli yerlerden biri olduğunu belirten Gökçeada MYO Öğretim Görevlisi Gülay Keskin “Taze yerel ürünlerin bulunduğu, toplumdaki her insanın aynı düzeyde olduğu, süpermarketlerin sunmadığı harika yiyeceklerin, ev yapımı ürünlerin satıldığı ve mevsimlik tatların paylaşıldığı yerlerdir. Öğrencilerimizin pazarın bir parçası haline gelmesini, evde ürettikleri veya bir yerden temin edebildikleri ürünleri düşük sermayeyle pazarda satma becerisi kazanabilecekleri bir deneyim yaşamalarını arzuladık ve bu uygulamayı başlattık” dedi.
Halk pazarındaki diğer satıcılardan da büyük destek gören ‘Pazar yeri etkinliği’nde öğrenciler tecrübeli satıcıları aratmayan hünerler ortaya koydu.