TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ
STAJ PROGRAMI
(Stajın Yiyecek - İçecek ve Mutfak Hizmetleri Departmanında Yapılması Durumunda)
| STAJ KONUSU | GÜN | 
| Kuruluş hakkında bilgi edinme: Kuruluşun unvanı, tarihçesi, faaliyet alanı, kuruluşun yeri, personel sayısı, staj süresince stajyerden beklentilerin neler olduğunun öğrenilmesi. | 2 | 
| Kuruluşun organizasyon yapısının ve bölümlerin görevlerinin öğrenilmesi, bölümler arası ilişkilerin ve iş akış sürecinin öğrenilmesi. | 2 | 
| İş yerinde kullanılan elektronik cihazlar ve bilgisayar programları hakkında bilgi edinme. | 2 | 
| Yemek salonlarında servis öncesi günlük işleri öğrenme (Yemek salonunun temizliği, masa yerleştirme düzeni vb.) | 2 | 
| Masa düzeni ve servis hazırlamayı öğrenme. | 2 | 
| Açık büfe hazırlama ve servisin öğrenilmesi. | 2 | 
| Kullanılan menünün içeriğini ve özelliklerini öğrenme. | 2 | 
| Porsiyonlar ve sunum şekillerini öğrenme. | 2 | 
| Konukların karşılanması ve yerlerine oturtulmasının öğrenilmesi. | 1 | 
| Menü takdimi ve sipariş alma yöntemlerinin öğrenilmesi. | 2 | 
| Siparişlerin mutfağa bildirilmesi ve mutfaktan alınmasını öğrenme. | 1 | 
| Alkollü ve alkolsüz içecek siparişi alma ve servis tekniklerini öğrenme. | 1 | 
| Kirli tabakların toplanmasını öğrenme. | 1 | 
| Yemek sonrası ikram ve servislerin öğrenilmesi. | 2 | 
| Hesap takdimi ve konukların uğurlanmasını öğrenme. | 2 | 
| Departmanın diğer departmanlarla iletişimi ve kullanılan belgeleri öğrenme. | 2 | 
| Gün sonu yapılan işlem ve işleri öğrenme. | 2 | 
| Toplam | 30 | 
(Stajın Kat Hizmetleri Departmanında Yapılması Durumunda)
| STAJ KONUSU | GÜN | 
| Kuruluş hakkında bilgi edinme: Kuruluşun unvanı, tarihçesi, faaliyet alanı, kuruluşun yeri, personel sayısı, staj süresince stajyerden beklentilerin neler olduğunun öğrenilmesi. | 2 | 
| Kuruluşun organizasyon yapısının ve bölümlerin görevlerinin öğrenilmesi, bölümler arası ilişkilerin ve iş akış sürecinin öğrenilmesi. | 2 | 
| İş yerinde kullanılan elektronik cihazlar ve bilgisayar programları hakkında bilgi edinme. | 2 | 
| Kat hizmetlerinde günlük, haftalık, aylık işler hakkında bilgi edinme. | 2 | 
| Kat hizmetlerinde iş akış sürecini öğrenme. | 2 | 
| Oda temizliğinde günlük yapılacak işleri öğrenme. | 3 | 
| Koridor ve meydan temizliği ile ilgili işleri öğrenme. | 3 | 
| Check-out olmuş odalarda yapılan işleri öğrenme. | 2 | 
| Kat hizmetlerinin diğer bölümlerle ilişkilerini öğrenme (Ön büro vb.) | 2 | 
| Kat hizmetlileri tarafından doldurulan belgeleri ve yapılan işlemleri öğrenme: VİP Formu, Oda değişim formu, İlave yatak bildirim formu, | 2 | 
| Oda uyuşmazlığı formu, Arıza formu, Kayıp/bulunmuş eşya formu, Emanet eşya formu. | 2 | 
| House-keeper formu, kat görevlisi raporu , Otel çamaşır formu, Hasar raporu, | 2 | 
| Destek depo eşya çıkış formu, Müşteri odası aylık tüketim formu, Ambar talep fişi. | 2 | 
| Çamaşırhanede yapılan işleri öğrenme (çamaşırhanede kullanılan araç ve gereçler, yıkama ve ütüleme vb.) | 2 | 
| Toplam | 30 | 
(Stajın Ön Büro Departmanında Yapılması Durumunda)
| STAJ KONUSU | GÜN | 
| Kuruluş hakkında bilgi edinme: Kuruluşun unvanı, tarihçesi, faaliyet alanı, kuruluşun yeri, personel sayısı, staj süresince stajyerden beklentilerin neler olduğunun öğrenilmesi. | 2 | 
| Kuruluşun organizasyon yapısının ve bölümlerin görevlerinin öğrenilmesi, bölümler arası ilişkilerin ve iş akış sürecinin öğrenilmesi. | 2 | 
| İş yerinde kullanılan elektronik cihazlar ve bilgisayar programları hakkında bilgi edinme. | 2 | 
| Müşteri ile telefonla görüşmede prosedürünü öğrenme. | 2 | 
| Müşteri kayıt işlemlerinde kullanılan belgelerin öğrenilmesi. | 2 | 
| Münferit müşteri rezervasyon işlemlerinin öğrenilmesi. | 2 | 
| Grup rezervasyon işlemlerinin öğrenilmesi. | 2 | 
| Günlük blokaj işlemlerinin öğrenilmesi. | 1 | 
| Münferit müşteri kayıt işlemlerinin öğrenilmesi. | 1 | 
| Grup müşteri kayıt işlemlerinin öğrenilmesi. | 1 | 
| Günlük oda listelerinin hazırlanmasını öğrenme. | 1 | 
| Günlük çıkacakların hazırlanması. | 1 | 
| Dosyalama işlemlerinin öğrenilmesi (Rezervasyon formları, günlük raporlar vb.) | 2 | 
| Ön büro ve kat hizmetleri departmanları arasındaki iletişimin öğrenilmesi. | 2 | 
| Diğer birimlere gönderilen formların düzenlenmesi ve diğer birimlerle ilişkiler hakkında bilgi edinme. | 2 | 
| Diğer günlük işler hakkında bilgi edinme. | 1 | 
| Kasa raporlarının hazırlanması ve muhasebe departmanıyla ilişkilerin öğrenilmesi. | 2 | 
| Müşteri şikayetleri ve talepleri konusunda yapılan işlemlerin öğrenilmesi. | 2 | 
| Toplam. | 30 |